پرکن مایعات
بیاموزید که چطور نوع دستگاه پرکن مایعات را متناسب با مواد خود انتخاب کنید.
اطلاع رسانیِ جامع راجب بسته بندی مایعات با استفاده از دستگاه پرکن مایعات⇓
تفاوت در غلظت و خصوصیاتِ متنوع مواد مایع و همچنین ظرفیت تولید در کارخانجات گوناگون، عملکرد و مکانیزمهای متفاوتی را در ماشین آلات پرکن پدید آورده است. بنابراین تصمیم گرفتیم برای انتخاب صحیح مشتریان در نوع دستگاه، به تحلیل و بررسی انواع پرکن مایعات بپردازیم، برای صرفه جویی در زمان تلاش کردهایم به طور خلاصه تنها مطالب مهم را بیان کنیم. اگر قصد خرید و یا سفارش دستگاه پرکن مایعات را دارید، تنها به مطالعه این صفحه بسنده نکرده و از مشاوره تخصصی برای انتخاب دستگاه مناسب بهره بگیرید.
فروش دستگاه پرکن مایعات آماده
عوامل مهم در انتخاب صحیح نوع دستگاه پرکن مایعات
دستگاه پرکن مایعات جز ماشین آلات پیچیده است که باید الزامات بسیاری را، برای بهرهوریِ مطلوب آن رعایت نمود. از جمله میزان خورندگی محصول یا تیراژ تولید یا حتی محدودیت جایگاه و سقف مکانی که دستگاه باید در آنجا کار کند. موارد دیگری نیز وجود دارد که این امر سازندگان را وادار میکند، تا متناسب با نیاز خریداران، به شکل اختصاصی، دستگاه پر کن مایعات را طراحی و تولید نمایند.
سازگاری پرکن با مقدار چگالی مایعات
تفاوت در غلظت و یا چگالی مایعات نسبت به یکدیگر نوع بسته بندی آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. از نظر تفاوت در چگالی، ماشین آلات پر کن مایعات به دو نوع زیر تقسیم میشوند :
دستگاه پرکن مایعات غلیظ چیست؟
نام این دستگاه احتمالا شما را به یاد غلظت روغن و یا مواد ژله ای میاندازد. در مایعاتی که دارای چگالی یا غلظت بالا هستند، از پرکن مایعات غلیظ استفاده میشود. تفاوت آن با نوع دیگر به علت عدم استفاده از نیروی جاذبه برای عملیات تزریق است. از نمونه مایعات غلیظ میتوان: ژل خوراکی ، انواع شربتهای غلیظ ، کنسانترهها و روغن های گوناگون نام برد.
دستگاه پرکن مایعات رقیق چیست؟
دستگاه پرکن مایعات رقیق مناسب مواد مایع با چگالی پایین میباشد. ویسکوزیته اینگونه مایعات پایین است و بسیار روان حرکت میکنند و به همین علت میتوان از وزن خود مواد جهت عملیات تزریق استفاده کرد. از مایعات رقیق میتوان محلول های ضدعفونی ، آب معدنی ، نوشابهها و بسیاری از محصولات دیگر را نام برد که مکانیزم ثقلی بیشترین کاربرد را در ساخت این دستگاه دارد.
نوع عملکرد دستگاه پرکن
عامل دومی که در انتخاب صحیح دستگاه پرکن مایعات حائز اهمیت است، نوع عملکرد آن میباشد، که برای خرید مقرون به صرفه و اقتصادی پرکن اهمیت دارد.
از نظر عملکرد، دستگاه پرکن مایعات با دو نوع عملکرد زیر کار میکند :
دستگاه پرکن خطی
دستگاه پرکن خطی و دربندی مایعات دستگاه
نمونه کار دستگاه پرکن مایعات کوچک
پروژه دستگاه پرکن مایعات نیمه اتوماتیک دستگاه پرکن مایعات
ظرفیت تولید در ماشین بسته بندی مایعات
اگر نیاز به ظرفیت بالا در تولید خود دارید، باید از مدلهای اتوماتیک استفاده کنید، اما اگر ظرفیت تولید شما در طول روز خیلی بالا نیست نوع نیمه اتوماتیک دستگاه جوابگو میباشد. لازم به ذکر است که در مدل نیمه اتوماتیک تعداد نازلها اگر بیشتر از 2 عدد باشد هزینه تولید را طوری بالا میبرد که دیگر برای کارفرما مقرون به صرفه نخواهد بود. زیرا در آن صورت باید بیشتر از یک اپراتور برای دستگاه در نظر گرفت و 1 سال هزینه یک نفر اپراتور بیشتر، معادل اختلاف قیمت نوع نیمه اتوماتیک 2 نازله با اتوماتیک 4 نازله است. پس توصیه ما این است که اگر به بیشتر از 2 نازل در دستگاه نیاز دارید، نوع اتوماتیک دستگاه را تهیه کنید.
برای بدست آوردن تیراژ تولید یک دستگاه در طول روز باید ابتدا حجم ظروف یا بطری بسته بندی خود را مشخص کنید. مثال زیر و فیلم مقابلش میتواند به شما در بدست آوردن ظرفیت دستگاه پرکن نیمه اتوماتیک کمک کند.
ظرفیت تولید پرکن مایعات نیمه اتوماتیک 2 نازله
- بطری 400 سیسی/ در طول یک ساعت : 800 الی 950 عدد
- بطری 1 لیتری / در طول یک ساعت : 450 الی 600 عدد
- برای درک بهتر فیلم مقابل را مشاهده کنید.
دستگاه پرکن ثقلی
طراحی نازل پرکن ثقلی مناسب مایعات بسیار رقیق میباشد. اگر محصول شما سبک و رقیق است و به راحتی از یک مخزن با سیستم ثقل به سمت پایین سرازیر میشود، دستگاه پرکن ثقلی برای شما بهترین گزینه است. سیستم ثقل برای پر کردن مایعات از نیروی جاذبه (خود مواد) استفاده میکند و به همین علت به آن پرکن مایعات گرانشی نیز میگویند. استفاده از نیروی جاذبه در پرکن مایعات ثقلی باعث شده تا این دستگاه سادهتر، ارزانتر و اقتصادی تر از انواع دیگر باشد.
نمونه مواد مناسب پرکن مایعات ثقلی
حلال ، الکل ، آب ، مواد شیمیایی ویژه ، جوهر ، مواد شیمیایی خورنده اسیدی و سفید کننده. گرچه مکانیزم ثقلی عمدتا در محصولاتی که در آنها کف ایجاد نمیشود، مورد استفاده قرار میگیرد، اما در صورت وجود کف میتوان آن را با یک صفحه در سطح خاصی از پرشدن کنترل کرد.
مزایای دستگاه پرکن ثقلی
- کاربری آسان دستگاه
- قیمت ارزان و مقرون به صرفه
- هزینه های پایین تعمیر و نگهداری
- کاربرد فراوان در بسته بندی مایعات خورنده
معایب دستگاه پرکن ثقلی
- قدرت تزریق ضعیف
- عدم کارایی مناسب در مایعات با چگالی متوسط
- محدودیتهای کاربردی
- نیاز به حضور اپراتور، بیش از سایر انواع پرکن
- عدم کارایی در موادی که با دمای محیط تغییر می کنند
- عدم کارایی در موادی که نیاز به چرخش دارند
پرکن مایعات سیلندر پیستونی
مکانیزم سیلندر پیستون، بالاترین قدرت و دقت را میان سیستمهای نامبرده دارا میباشد، از این رو در مایعات غلیظ بهترین انتخاب است. پرکردن مایعات غلیظ توسط این مدل بر اساس حجم سیلندر صورت میپذیرد. در محصولی همچون روغن مایع، پرکن ثقلی نمیتواند کارایی چندانی داشته باشد، و اگر اقدام به پرکردن مایعات غلیظ با دستگاه پرکن ثقلی نمایید، دیگر باید قید سرعت کار ماشینی را بزنید. از همه مهمتر برای پر کردن مایعات در ظرفیت های کمتر از 1 لیتر باید دستگاه پرکن، دقتی بالا داشته باشد. مثلا برای پرکردن شیرکاکائو در بطری پت 100 سیسی، دستگاه پمپی و یا ثقلی دارای خطای میانگین 5 الی 10 سیسی میباشند و این مقدار برای بطریهای کوچک زیاد است. با وجود این که این مدل گران تر از دو نوع دیگر میباشد اما قدرت و سرعت عملکردش کاملا ارزش هزینهی آن را دارد.
پرکن مایعات با سروو موتور
پرکن مایعات با موتور الکتریکی سروو موتور از مرغوبترین پرکنهای خطی محسوب میشوند. سروو موتور نوعی موتور الکتریکیست که به علت اینرسی پایین، حرکات مکانیکی پر سرعت تری را نسبت به موتورهای پنوماتیک دارا هستند. با توجه به قیمت بالای این گونه از دستگاه پرکن مایعات، در نظر داشته باشید که با یک دستگاه پرکن اتوماتیک 12 نازله سیلندر پیستونی میتوان از 3500 تا 4200 بطری 1 لیتری را در هر ساعت با یک دستگاه بسته بندی کرد و همچنان قیمت این دستگاه از یک دستگاه پرکن 4 نازله با موتور سروو موتور به مراتب ارزانتر است.
کاربرد دستگاه پرکن با سروو موتور
دستگاه پرکن مایعات با سروو موتور برای کارخانههای بزرگ و پر تیراژ مناسب است. همچنین کارخانجات با مواد گران قیمت، باید از دستگاه پرکن مایعات با دقت بالا همچون، پرکن سیلندر پیستونی یا پرکن سروو موتور استفاده کنند، علت کارایی بالاتر در پرکن مایعات با سروو موتور مدارهای الکتریکی آن میباشد. در کنار این موتور به صورت سری مدارات الکترونیکی جایگذاری شدهاند و حرکات مکانیکی الکتروموتور توسط سیستم الکترونیکی آن دقت میبابد که سرعت و حرکات موتور را بهینه کند. بنابراین در این دستگاه شاهد بهبود در شاخص دقت علاوه بر سرعت خواهیم بود. پرکن مایعات با مکانیزم سیلندر پیستونی پنوماتیک و پرکن سروو موتور میتوان با دقت خطای کمتر از 5 سیسی ظروف و بطری ها در اندازههای مختلف را بسته بندی نمود.
plc برق در دستگاه پرکن اتوماتیک
دستگاه پرکن اتوماتیک نیاز به سیستم برق و کنترل پیشرفته دارد. انواع مختلفی از سیستم های برقی با تابلو برق جداگانه و یا بدون آن وجود دارد. به عنوان مثال سیستم برق لوگو. اما بهترین شرکت های تولید کننده دستگاه پرکن، برای سیستم برق دستگاه، از تابلو برق جداگانه دارای PLC استفاده میکنند که مجهز به نمایشگر لمسی و تمام رنگی است و قادر به برنامه ریزی کلیه عملیات کنترل دستگاه به صورت اتوماتیک میباشد. تنظیمات مربوط به جکهای جلوگیر – عقب گیر ، نازلها و دیگر اجزای دستگاه پرکن مایعات به همراه دستوراتشان توسط نمایشگر لمسی این سیستم انجام میپذیرد.
شرکت گوهر ماشین برای دستگاه پرکن اتوماتیک از تابلو برق جداگانه با PLC برند Delta استفاده میکند که دارای نمایشگر لمسی و تمام رنگیست. همچنین نرم افزار مربوطه آن به طور کامل فارسی سازی شده تا کنترل و تنظیم دستگاه به سادگی قابل انجام باشد.